IRM sau Imagistica prin Rezonanta Magnetica Nucleara reprezinta o procedura medicala computerizata si neinvaziva ce utilizeaza magnetismul, alaturi de undele radio, pentru a face o scanare a corpului si a obtine imagini tridimensionale ale structurilor anatomice.Cu ajutorul IRM , este posibila obtinerea de imagini ale părților corpului și ale organelor cu rezoluție înaltă. Are o sensibilitate crescută a contrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de țesuturi și, implicit, detectare superioară a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice), permite obținerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisă a leziunilor. Tehnica nu folosește radiații ionizante (raze X) și este considerată a fi sigură pentru pacienți, în special pentru persoanele care necesită examene multiple pentru monitorizarea afecțiunilor de care suferă.
În unele cazuri, pentru a genera o imagine cât mai detaliată, este folosită o substanță de contrast. Pentru a efectua un IRM cu substanță de contrast intravenos în conditii de siguranță este necesara o analiza recenta de creatinina, a cărei valoare exprimă funcția rinichilor. Gadoliniumul sau substanța de contrast folosită în rezonanța magnetică se elimină în principal prin rinichi și evităm să o administrăm dacă valoarea creatininei din sânge este crescută sau pacientul se știe cu insuficiență renală.
Principalele contraindicații ale IRM:
- IRM cu contrast injectabil este de evitat la pacienții cunoscuți cu reacții alergice majore la Gadolinium sau cu insuficiență renală
- de evitat dacă există în corp obiecte sau reziduuri metalice fero-magnetice dobândite în urma unor proceduri chirurgicale, accidente sau tatuaje
- marea majoritate a protezelor musculo-scheletale și a clipurilor chirurgicale folosite în zilele noastre, mai ales după anii 1980 sunt din titan și deci compatibile cu investigațiile prin rezonanță magnetică
- pentru lucrătorii în sudură, așchiere, șlefuire de metale sau în cazul unor accidente rutiere, corpul poate conține șpanuri metalice care se pot supraîncălzi sau deplasa în timpul unui IRM și acestea trebuie amintite tehnicienilor care vă pregătesc pentru examinare, care vor decide împreună cu medicul radiolog dacă investigația se poate face în condiții de maximă siguranță
- unele tatuaje corporale sunt realizate pe bază de cerneluri cu plumb sau cu elemente metalice și pot să se distorsioneze sau să capete contururi șterse în timpul examinării IRM. De aceea, în cazul în care aveți un tatuaj este bine sa întrebați la salonul unde a fost făcut, dacă cernelurile folosite în realizarea lui conțin sau nu pulberi metalice.
Aparatul IRM Siemens Magnetom Sola 1.5T cu tehnologie BioMatrix este dat in functiune in cadrul Asociatiei Oncohelp din mai 2024. Aparatul vine in intampinarea nevoilor pacientilor nostri si nu numai care nu puteau beneficia de avantajele scanarii ne-iradiante.
Printre categoriile de beneficiari ai investigatiei IRM cu ajutorul acestei tehnologii performante se numara:
- persoane cu dureri severe care nu pot adopta pozitiile anatomice necesare pentru efectuarea examenului IRM cu aparatura uzuala
- persoane care sufera de obezitate, cu dificultati de mobilizare si pozitionare corecta
- persoane afectate de scolioza
- persoane care nu pot sa-si tina respiratia (sa nu aiba miscari respiratorii) pe parcursul examinarii.
Avantaje ale investigatiilor realizate cu ajutorul aparatului IRM Siemens Magnetom Sola:
- Reducerea la minimum a timpului de examinare necesar prin viteza mare de scanare, prin tehnologia multi-slice (mai multe “felii” anatomice examinate simultan);
- Examinarea IRM de rutina pentru creier, maduva spinarii si sistemul musculoscheletic se face in mod accelerat
- Reducerea distorsionarilor imaginilor si obtinerea unor imagini clare care permit un diagnostic mai precis
- Obtinerea unor imagini de calitate a organelor investigate
- Reducerea necesitatii de a repeta investigatia datorita obtinerii unor imagini cu o calitate mai buna
- Examinare “multi-slice” simultana disponibila si pentru scanarea sistemului musculo-scheletal, nu doar pentru examinarea creierului, sanului si pelvisului.
Când este indicata IRM în oncologie? O scanare IRM poate fi utilizată pentru a examina majoritatea zonelor corpului. Pentru unele părți ale corpului și pentru anumite tipuri de țesuturi, poate produce rezultate mai clare decât o scanare CT. IRM în oncologie poate fi indicat pentru:
- Identificarea unei tumori
- Determinarea dimensiunilor tumorii și stadializarea cancerului
- Ghidarea diferitelor tipuri de terapie, precum crioablația, ablația cu microunde sau ablația prin radiofrecvență
- Evaluarea răspunsului la tratament
Scanările IRM pot ajuta la diagnosticarea diferitelor tipuri de tumori, precum:
- Tumori cerebrale
- Tumori osoase primare
- Sarcoame ale țesuturilor moi
- Tumori care afectează măduva spinării
- Tumori la nivelul organelor pelvine (prostată, vezică urinară, uter și ovare)
IRM poate oferi date morfologice, cum ar fi dimensiunea, contururile, numărul de formațiuni tumorale, prezența edemului și necrozei, relația cu structurile adiacente și caracteristicile legate de îmbunătățirea contrastului intravenos.
Efectuarea scanărilor IRM permite evaluarea structurilor și diferitelor procese fiziologice ale tumorii. Analiza combinată a constatărilor anatomice și funcționale permite o evaluare mai cuprinzătoare a extinderii și activității bolii neoplazice, iar evaluarea adecvată a stării oncologice permite stabilirea unor strategii terapeutice mai bune, cu impact favorabil asupra prognosticului și supraviețuirii.
IRM în tratamentul cancerului – Acest tip de metodă imagistică este extrem de utilă și în ghidarea tratamentului în timp real, cum ar fi ablația tumorală sau radioterapia, însă joacă un rol esențial și în monitorizarea progresiei bolii, deoarece aceste imagini permit monitorizarea cu acuratețe a modificărilor dimensiunii tumorii pe parcursul tratamentului pentru cancer.
De asemenea, după efectuarea unei scanări inițiale și a unei forme de terapie, medicul poate recomanda o scanare suplimentară pentru a determina eficacitatea tratamentului asupra dimensiunii tumorii.
Medici
– MOLDOVEANU DIANA – MEDIC PRIMAR RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA
– CHIRLA OANA – MEDIC SPECIALIST RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA
– MITOCEANU ANDRA – MEDIC SPECIALIST RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA
– TRIFA ALINA – MEDIC SPECIALIST RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA