Ingrijiri Paliative

Compartimentul de Ingrijiri Paliative din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp isi desfasoara activitatea in baza contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis.

Ce este ingrijirea paliativa?

Pentru bolnavii incurabili, ingrijirea paliativa inseamna creterea calitatii vietii. Cu toate ca boala nu mai raspunde la tratament, starea bolnavului poate fi ameliorata prin controlul simptomelor suparatoare, alinarea durerii, consiliere psihologica (de care pot beneficia si membrii familiei), servicii de asistenta sociala (pentru obtinerea drepturilor legale si pentru familiile care se confrunta cu greutati materiale) sau consiliere spirituala din partea preotilor, in functie de optiunea si confesiunea religioasa a fiecaruia. In plus, in ingrijirea paliativa, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nici o decizie medicala nu se ia fara consimtamantul sau si numai dupa ce a fost informat cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectiva. Ingrijirea paliativa poate fi acordata in paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist.

Serviciile oferite in cadrul Compartimentului de Ingrijiri Paliative OncoHelp:

1. Serviciul medical ofera tratament simptomatic adaptat nevoilor pacientilor, ingrijirea plagilor si escarelor, ingrijirea stomelor, ingrijirea limfedemului, mobilizarea pacientilor imobilizati, toaleta corporala, educarea familiei cu privire la modul in care trebuie asistat bolnavul, comunicarea in permanenta cu pacientul despre evolutia bolii, prognostic si optiunile de tratament. Pacientii beneficiaza de internare si in cazul in care apartinatorul are nevoie de o perioada de refacere dupa zilele si noptile solicitante petrecute la capataiul bolnavului ( respite).

2. Serviciul social ofera informare si sprijin privind drepturile legale ( certificate de handicap, revizuirea gradului de handicap, pensie de boala, obtinerea de dispozitive medicale, concedii medicale, etc.) , suport emotional, intermedierea relatiilor dintre beneficiari si alte ONG-uri.


Imagini Centrul de Oncologie
 


3. Serviciul de consiliere psihologica ofera asistenta si suport bolnavilor si familiilor care au in ingrijire astfel de bolnavi , dar si familiilor indoliate. Serviciul este oferit fie la solicitarea echipei medicale , fie la cererea pacientului sau familiei. Prin serviciul de sprijin psihologic incercam de fapt sa “redam” pacientul familiei si comunitatii din care face parte. Este bine de stiut ca discutiile cu psihologul sunt confidentiale si presupun programare.

4. Serviciul de ingrijire spiritual-religioasa face parte din serviciile oferite de Compartimentul de Ingrijiri Paliative pentru pacienti si apartinatorii pacientilor. Respecta credinta fiecarei persoane si este oferit de preoti, pastori si consilieri spirituali pregatiti sa identifice si sa solutioneze nevoi spirituale. Dincolo de practicile si ritualurile specifice diferitelor confesiuni, pacientii pot discuta cu preotul sau cu pastorul despre tot ceea ce inseamna sensul vietii, al suferintei si al mortii, despre tot ceea ce ii nelinisteste.

Programarea pentru internare se face in functie de nevoile specifice de ingrijire paliativa ale fiecarui caz in parte si de locurile disponibile.

Medicii din cadrul Compartimentului de Ingrijiri Paliative sunt:

Dr. NAGY DANA – Medic Primar Hematologie - Sef Compartiment Ingrijiri Paliative
Dr. SANDI CRISTINA – Medic Specialist Hematologie