Ingrijiri Paliative

Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp își desfășoară activitatea în baza contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

CE ESTE ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ?
Îngrijirea paliativă reprezintă o îngrijire medicală specializată având ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boala incurabilă, prin prevenirea și înlăturarea sau diminuarea suferinței, prinabordare medical-terapeutică, consiliere psihologică, asistență socială și spirituală.

Termenul de paliație provine din latinescul pallium care înseamnă a acoperi, iar în limbajul actual devine a ameliora, a controla efectele bolii (semnele și simptomele fizice, suferința psiho-socială și spirituală)

Planificarea în avans a îngrijirii generale a pacientului oncologic asociază terapii oncologice specifice și abordare paliativă holistică.

Îngrijirea Paliativă cuprinde și îngrijiri terminale (atunci când nu mai este posibilă îmbunătățirea prognozei fatale a stării de boală), precum și îngrijirile acordate în apropierea decesului.

Serviciile oferite in cadrul Compartimentului de Ingrijiri Paliative OncoHelp:

SERVICIUL MEDICAL - evaluarea holistică, stabilirea diagnosticului paliativ de etapă, managementul durerii și simptomelor, comunicarea, educarea și consilierea pacientului și familiei, susținerea pacientului și familiei în luarea deciziilor terapeutice și de îngrijire, organizarea ședințelor de consiliere psihologică cu pacientul și/ sau familia, efectuarea de manevre terapeutice (îngrijire stome, limfedem, tumori exulcerate, escare), prescrierea, aplicarea și monitorizarea tratamentului farmacologic și nefarmacologic adecvat, îngrijire terminală.

SERVICIUL DE CONSILIERE PSIHOLOGICĂ - asistență și suport psihologic specializate acordate pacienților și familiilor acestora.

SERVICIUL SOCIAL - informare și sprijin privind drepturile legale (certificate de handicap, pensie de boală, obținerea de dispozitive medicale), intermedierea relațiilor dintre beneficiari și alte ONG.

SERVICIUL SPIRITUAL - respectă credința fiecărei persoane și este oferit de preoți, pastori sau consilieri spirituali.

Se asigură spitalizare continuă pentru pacienții cu boală progresivă oncologică și/sau non-oncologică.


Imagini Centrul de Oncologie
 


Medicii din cadrul Compartimentului de Îngrijiri Paliative sunt:

Dr. NAGY DANA – Medic Primar Hematologie - Șef Compartiment Îngrijiri Paliative
Dr. SANDI-DIMA CRISTINA – Medic Specialist Hematologie

Programarea pentru internare se realizează în funcție de nevoile specifice de îngrijire paliativă ale fiecărui caz și de locurile disponibile.

Programări – 0753 053 661,  luni-vineri, orele 11:00 – 15:00