Computer Tomografia

DESPRE COMPUTER TOMOGRAFIE

Se spune ca a revolutionat domeniul diagnosticului radiologic, ajutand medicul specialist sa vizualizeze si sa diagnosticheze o gama larga de boli mult mai rapid decat oricand.

Este o metoda rapida si nedureroasa de diagnostic. Insa, trebuie sa tinem cont ca ea combina razele X (deci este iradianta) cu o tehnologie computerizata avansata care permite vizualizarea oaselor, a organelor, a vaselor de sange si a inimii in detalii. Cu toate ca doza de radiatii este redusa, tomografia computerizata (CT) se va face doar la recomandarea scrisa a medicului curant si este contraindicata in timpul sarcinii. In prezent, computerele tomograf moderne - multislice - permit scanarea unor zone intinse din corp intr-un timp foarte scurt, reduc doza de radiatie, insa pastreaza calitatea imaginilor.

Dr. MOLDOVEANU DIANA –  Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala
Dr. CODOBAN VASILICA – Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala
Dr. SANDU MIOARA CRISTINA – Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala
Dr. CHIRLA OANA- Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala
Dr. URLAN CRISTIANA – Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala
Dr. MITOCEANU ANDRA - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala
Dr. NICOLESCU ANDRADA - Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala
Dr. TRIFA ALINA - Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala

INDICATIA TOMOGRAFICA

Trebuie sa retinem ca tomograful nu poate diagnostica toate bolile si ca el isi dovedeste acuratetea in cazul in care organele solide prezinta modificari de structura (chist, tumori, infarct, etc): plamanii, ficatul, creierul, pancreasul rinichii, splina, oasele, tiroida, glandele suprarenale.

CE TREBUIE SA STII

Tomografia computerizata nu depisteaza orice boala din organism, ea este complet inutila daca vine vorba despre boli localizate in esofag, stomac, duoden, intestin gros si subtire, vezica urinara, cazuri in care sunt mult mai eficiente alte metode de investigare.

Anumite examinari CT impun administrarea substantei de contrast, utilizata pentru a spori vizibilitatea structurilor din zona de interes, pentru caracterizarea optima a leziunilor cu sau fara apartenenta la organ. Materialul de contrast este este o substanta iodata care se administreaza fie pe cale intravenoasa (prin abordarea unei vene periferice) fie pe cale orala, pe traiecte de fistula sau in spatii articulare. In unele situatii este suficienta obtinerea unui contrast negativ in tubul digestiv prin ingestie de apa. Substanta de contrast administrata pe cale orala are rol numai de opacifiere a lumenelor digestive, in timp ce substanta de contrast administrata i.v. are rol de a evidentia arborele circulator si de a evidentia, delimita si caracteriza diferite leziuni patologice

AVANTAJELE METODEI

  • Metoda este noninvaziva si nedureroasa,
  • Examinare rapida si simpla, de neinlocuit in urgentele medicale si pentru pacientii critici depistand rapid sangerarea sau trauma organelor interne,
  • Ofera cu mare acuratete reprezentarea organelor, a vaselor de sange si a pieselor scheletice in acelasi timp,
  • Ofera imagini detaliate ale diverselor tipuri de tesuturi (plamani, inima, organe parenchimatoase, vase sanguine, oase),
  • Permite explorarea pacientilor cu dispozitive medicale ce nu pot beneficia de diagnostic prin examen RMN si este mai putin sensibila la miscare decat examinarea prin RMN,
  • Razele X folosite in scanarea CT cu aparate moderne, rapide nu au in mod obisnuit efecte secundare,
  • Reprezinta solutia de diagnostic pentru o gama foarte larga de probleme medicale prezentand un excelent raport cost-eficienta.

FACTORII DE RISC 

  • riscul de iradiere, care in cazul unei investigatii singulare este minim, dar creste in cazul unor examinari repetate, medicul va trebui informat de numarul expunerilor la radiatii inainte de efectuarea investigatiei.
  • sarcina reprezinta o contraindicatie absoluta pentru examinarile CT ca si pentru orice tip de investigatie care foloseste razele X. In cazul in care pacienta banuieste ca ar putea fi insarcinata, investigatia se amana pana dupa efectuarea unui test de sarcina.
  • la pacientii cu antecedente alergice nu este recomandata administrarea de substanta de contrast, intrucat aceasta este pe baza de iod si poate determina efecte alergice relativ importante. Cei alergici la iod sau polialergici pot efectua examinarea numai in cazul in care sunt desensibilizati sub control medical cu 24 ore inainte. Pacientii trebuie sa declare toate alergiile.
  •  probele renale trebuie sa fie in limite normale (pacientului trebuie i se dozeze creatinina in prealabil). Daca functia renala este lezata, pacientul poate intra in insuficienta renala. Pacientul nu trebuie sa manance cu 3-4 ore inainte.
  • este de evitat la pacienti cu boala renala avansata si diabet zaharat sever decompensate deoarece substanta de contrast, care se elimina in cea mai mare proportie prin rinichi, poate agrava disfunctia acestora, la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale, substanta de contrast va fi administrata sub stricta supraveghere si numai dupa efectuarea unor analize in prealabil.
  • in cazul in care pacientul are diabet zaharat si este in tratament cu metformin, substanta de contrast poate duce la aparitia unor probleme, in aceasta situatie medicul va recomanda cand sa se opreasca administrarea metforminului si cand sa se reia.
  • metoda nu se recomanda la copii decat daca studiul este absolut necesar si nu poate fi realizat printr-o alta metoda de diagnostic.


Imagistica medicala