Tratament

Unde se efectueaza radioterapia?
Radioterapia externa se efectueaza de obicei in spital sau intr-o clinica de tratament.

Cum este planificat tratamentul?
Prima prezentare a pacientului intr-un departament de radioterapie va consta intr-o sesiune de planificare a tratamentului. Tratamentul trebuie sa fie planificat in detaliu, pentru ca medicul sa se asigure ca o cantitate suficienta de radiatii ajunge la nivel tumoral, dar cu prejudicii minime asupra tesuturilor normale, adiacente. Planificarea tratamentului consta in:

examinare – radioterapeutul examineaza pacientul si poate cere teste si examinari imagistice suplimentare, cum ar fi radiografii, CT sau RMN, pentru a avea cat mai multe date despre tumora; radioterapeutul va decide ulterior ce doza de radiatii va fi utilizata,

09

simulare – un aparat cu raze X, numit simulator, este folosit pentru a delimita zona ce urmeaza a fi tratata; pot fi utilizate si imagini CT, transferate intr-un computer, astfel ca medicul sa poata stabili planul de tratament,

marcajele pielii – radioterapeutul marcheaza pielea pacientului cu tatuaje permanente, de dimensiuni foarte mici, pentru a fi sigur ca fasciculele de radioterapie sunt indreptate in acelasi loc al corpului, in cadrul fiecarei sedinte de radioterapie,

dispozitive de fixare – in functie de tipul de tratament, poate fi nevoie de dispozitive de sprijin pentru a ajuta pacientul sa stea nemiscat si sa mentina aceeasi pozitie in cursul radioterapiei.

24

Ce se intampla in timpul tratamentului?

Pacientul va sta in camera de tratament timp de 10-30 de minute, din care radioterapia propriu-zisa dureaza 1-5 minute, in functie de doza prescrisa, iar restul timpului este utilizat pentru pozitionarea pacientului. In cursul tratamentului pot fi utilizate dispozitive precum mastile si protectiile pentru anumite zone ale corpului. Odata ce totul este plasat corespunzator, radioterapeutul va merge intr-o camera din apropiere pentru a porni acceleratorul. Pacientul va fi singur in camera, dar poate comunica in continuare cu radioterapeutul prin interfon si va fi urmarit tot timpul pe un ecran din interiorul camerei de comanda. Unii pacienti au nevoie de tratament din mai multe unghiuri diferite, astfel incat radioterapeutul va repozitiona acceleratorul inainte de repetarea procedurii.

Radioterapeutul va comunica pacientului cand se poate misca. Daca pacientul are nevoie de o pauza, radioterapeutul poate opri acceleratorul si relua tratamentul atunci cand pacientul este pregatit. Acceleratorul liniar utilizat pentru tratament are dimensiuni mari. Zgomotul pe care il produce, in timp ce se misca in jurul pacientului pentru a furniza fascicule de radiatii din unghiuri diferite, este similar unui aspirator. Pacientul poate respira in mod normal in timpul tratamentului, dar este important sa stea nemiscat in timp ce aparatul este in lucru.


Imagini Centrul de radioterapie


Monitorizarea tratamentului
In cursul tratamentului, radioterapeutul va verifica raspunsul la tratament prin examene fizice, teste de sange, CT sau RMN si radiografii.

Va fi pacientul radioactiv?
Radioterapia externa nu face ca pacientul sa devin radioactiv, ca urmare acesta poate lua contact cu alte persoane in conditii de siguranta, in cursul tratamentului si ulterior.

Cat timp va dura tratamentul?
Fiecare pacient necesita o doza specifica de tratament. Majoritatea pacientilor efectueaza radioterapie 5 zile/saptamana, timp de 5-8 saptamani. Fractionarea dozelor in doze mici, zilnice, ajuta la protectia tesuturilor normale din zona de tratament si permite furnizarea de doze totale mai mari. Pauzele din cursul weekend-ului permit celulelor normale sa se recupereze. Fiecare doza de radiatii provoaca lezarea celulelor tumorale.