Istoric si misiune

ISTORIC

Asociatia OncoHelp  a cunoscut in timp mai multe etape succesive in dezvoltarea sa dupa cum urmeaza:

2004 – Cabinetul OncoMed din Calea Sagului 

Cabinetul OncoMed a fost infiintat la inceputul anului 2004 pe principii caritabile si a debutat sub forma unui cabinet medical situat intr-un apartament de 3 camere la parterul unui bloc (Calea Sagului nr. 5, Timisoara). Cabinetul avea in organizare 2 cabinete de consultatii si o sala de tratament. De la inceput a fost evident ca spatiul respectiv era insuficient. Numarul mare de consultatii (30-35/zi) si numarul de angajati in continua crestere impunea o mutare intr-o locatie care sa permita dezvoltarea acestei unitati medicale.

2006 Etapa I

 In acea perioada s-au realizat o serie de contracte de parteneriat cu unitati medicale din Timisoara, OncoMed devenind punct de recoltare pentru un mare laborator local, asigurandu-se astfel analize gratuite pentru toti pacientii consultati. Contractul cu un centru privat de diagnostic imagistic a fost deasemenea benefic, deoarece a asigurat pentru pacienti investigatii imagistice gratuite de mare performanta. In august  2004 echipa OncoMed a achiziţionat propriul echograf prin care pacientii au beneficiat de acest tip de investigatii chiar in cadrul cabinetului.

Deasemenea in cursul anului 2004 au fost stabilite standarde de calitate pentru toate consultatiile efectuate, peste 1500 pacienti au fost inclusi in baza de date a cabinetului, mare parte fiind bolnavi aflati in supraveghere oncologica. S-au stabilit norme de supraveghere conforme cu cele europene si americane pentru acesti pacienti, norme care asigurau depistarea precoce a recidivelor. Numarul tot mai mare de consultatii (aprox. 700 consultatii in noiembrie 2004) a facut ca personalul angajat sa crească la 5 medici si o asistenta în decursul acestei perioade.

2006 Etapa II

2005  - Ambulatorul OncoMed,  Str. C. Porumbescu 

In noiembrie 2004 a fost achizitionata o casa cu teren inconjurator pe str. Ciprian Porumbescu nr. 59. Noua locatie era destinata dezvoltarii unui ambulator de oncologie. Ea oferea un spatiu mult mai generos (aproximativ 180 metri patrati) si o zona verde pentru relaxarea pacientilor si a personalului medical.

In perioada decembrie 2004 – aprilie 2005, noua locatie a fost renovata. S-au organizat 3 cabinete de consultatii, o sala de tratament si o sala de asteptare suficient de incapatoare pentru 10-15 pacienti. Un spatiu de 3 camere a fost organizat pentru o viitoare farmacie care sa acopere necesarul de medicamente a pacientilor aflati in tratament.
In aprilie 2005 a fost inaugurata noua locatie si au inceput consultatiile in cadrul Ambulatorului OncoMed, fiind angajate inca 2 asistente medicale care sa asigure o mai buna desfasurare a activitatii.

Tot in anul 2005 a fost infiintata Asociatia OncoHelp, asociatie non-profit care a stat la baza viitoarelor evolutii ale cabinetului oncologic.

Contractul incheiat de catre Cabinetul OncoMed cu Casa de Asigurari de Sanatate Timis a permis accesul gratuit la consultatii, investigatii si tratament a pacientilor. Aparitia caselor de asigurari private au permis largirea paletei de servicii gratuite acordate, ce se adreseaza nevoilor specifice ale pacientilor cu cancer.

2009 - Centrul de Oncologie OncoHelp

Deoarece terenul inconjurator al Ambulatorului OncoMed, din str. C. Porumbescu, permitea adaugarea unei cladiri in continuarea celei existente, Asociatia OncoHelp a actionat in vederea organizarii unui stationar de oncologie in care pacientii puteau fi internati peste noapte sau puteau urma tratamentele citostatice in regim ambulator.
Astfel la 1 octombrie 2009 a fost inaugurat Centrul de Oncologie OncoHelp construit prin contributia unui numar impresionant de sponsori. 
Data fiind incidenta crescuta a cancerului si numarul mare de solicitari, am fost nevoiti in 2012-2013 sa dezvoltam aceste servicii medicale si sa extindem cladirea spitalului pentru a oferi bolnavilor o paleta tot mai larga de servicii medicale integrate: oncologie, hematologie, ingrijiri paliative, imagistica medicala.

2006 Etapa III


Istoric in imagini Asociatia OncoHelp 2004 - 2005 
 

oncohelp

2015 Centrul de radioterapie Oncohelp

Bolnavii de cancer din Timişoara şi din toată zona de vest a ţării beneficiază în prezent de unul dintre cele mai performante centre de radioterapie din ţară. Acesta funcţionează în cadrul spitalului Oncohelp şi este un proiect al Asociaţiei Oncohelp, în parteneriat cu Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

O importanta parte din suma achitata pentru achizitionarea aparatului de radioterapie, a provenit de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă, banii fiind strânşi de la marile companii în cadrul Campaniei „Dar din dar se face viaţă” din decembrie 2012.

Existenţa Centrului de Radioterapie OncoHelp reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional transformând spitalul OncoHelp într-unul de excelenţă, care poate polariza cazurile dificile şi care poate trata pacienţii într-un cadru multidisciplinar.

Existenţa acestui centru de radioterapie a fost vitală pentru bolnavii de cancer, deoarece Timişoara este centrul regional la care apelează foarte multi pacienţi cu probleme medicale din judeţul Timiş şi din judeţele limitrofe (Arad, Hunedoara, Caraş-Severin). Peste 14.000 de persoane cu cancer sunt luate în evidenţă în această regiune , iar dintre acestia peste 50% au nevoie de radioterapie.

2008 Etapa IV

MISIUNE

Venind din sistemul sanitar de stat si cunoscand marile neajunsuri ale acestuia, am incercat sa dezvoltam o institutie care sa combine avantajele unei organizari net superioare in sistem privat cu accesibilitatea larga acordata de sistemul public. Una din convingerile noastre a fost si este ca accesul la sanatate trebuie sa fie asigurat tuturor, dincolo de situatia materiala sau sociala a fiecaruia. Atat Ambulatorul OncoMed cat si Centrul de Oncologie OncoHelp fac parte dintr-un proiect destinat tuturor, nu doar o institutie pentru cei bogati. Pe langa sprijinul medical de specialitate acordat pacientilor, am considerat mereu cancerul o boala in care suportul psihologic este crucial. Confruntarea bolnavului cu marile mistere ale vietii determina o furtuna spirituala care poate fi mult influentata de relatia cu medicul curant si cu psihologul clinician.

Am inaugurat in acest sens un demers putin utilizat la noi in tara – consilierea psihologica in oncologie. Deasemenea am sprijinit organizarea pacientilor in grupuri de suport unde pot beneficia de consiliere psihologica individuala si  de grup. Familiile pacientilor sunt de asemenea vizate de aceste grupuri de suport. Respectul pentru pacient si pentru timpul sau sunt o alta dimensiune a abordarii noastre. Am incercat sa oferim permanent in activitatea noastra incredere, optimism si profesionalism si suntem fericiti sa constatam, dupa 10 ani de experienta, ca pacientii remarca permanent diferenta fata de sistemul de stat in ceea ce priveste modul in care sunt tratati. Am luptat si continuam sa o facem pentru a demonstra ca, dincolo de tehnologia medicala, suntem dispusi sa fim alaturi de cei aflati in suferinta. Cunostintele noastre, experienta acumulata si dorinta de a invinge boala au fost canalizate spre convingerea ca medicina este o arta a compasiunii si o misiune a sufletului.